Kodėl vokiečiai taip pamišę dėl smidrų (Spargel)?

balti spargel tzde

Nuotr. iš http://www.tz.de

Kuklios išvaizdos balta daržovė, o meilė jai Vokietijoje begalinė. Būtent baltiems smidrams (lietuviai turi juos vadinti smidrais, deja, ne šparagais), o ne žaliems vokiečiai dainuoja susižavėjimo dainas. Ir niekas negali tiksliai pasakyti kodėl. Balandžio mėnesį prasideda jų sezonas. Net jei neaišku, kada tiksliai,  interneto vartotojai tikrai bus pirmi informuoti. Bent jau šiais metais vokiškas Google puslapis informavo: šiandien prasideda smidrų (vokiečiai vadina Spargel) sezonas. Ir tai buvo balandžio 15-oji. Pradžia gali svyruoti, o štai sezono pabaiga – visada aiški. Birželio 24-ąją baigiasi šių daržovių karaliavimas vokiečių valgiaraštyje. Nesvarbu, ar tai nuosava, ar tai restorano virtuvė.

Kai prieš penkerius metus atsikėliau į Hamburgą gyventi (tai buvo birželio pradžia), mano bičiuliai vokiečiai jau tą pačią dieną mane pakvietė vakarieniauti … smidrų. Deja, jie iš manęs sulaukė tik kuklaus ačiū, bet ne aikčiojimo. Aš, tiesą sakant, taip lyg šiol nesupratau, kas šioje daržovėje TOKIO ypatingo. Bet gal ir nereikia aiškintis, kodėl 🙂

Štai tuo tarpu kiekvienas vokietis smidrų kasmet suvalgo maždaug po 1,5 kg. Vokietija yra didžiausia šių daržovių augintoja. Jei sudėtumėm visus smidrų hektarus šioje šalyje, tilptų Frankfurto miestas arba lietuviškais masteliais skaičiuojant – Kuršių Nerija ir didžioji dalis Palangos.

Tai kodėl vokiečiai neįsivaizduoja pavasario be smidrų?

Spargel_zali ir balti

Nuotr. iš hausner-beere.de

Visi supranta (bent jau jas mėgstantys vokiečiai tai tikrai), kad daržovė iš savęs nuobodaus skonio. Ją sudaro maždaug 90 procentų vandens, tai dėl to ir skonis labai švelnus. Tačiau kiek ten slypi gerų dalykų! Kalis ir kalcis, puokštė daugybės vitaminų, ypač vitamino E. Bet visų tų gėrių kur kas daugiau yra žaliuose smidruose, mat šie auga virš žemės, o baltieji – po žeme. Tačiau vokiečiai vis tiek renkasi pastarąsias.

Sakoma, kad smidrai seniau buvo naudojami kaip afrodiziakas meilės gėrimuose. Tačiau ne tik meilės reikaluose šios daržovės gerai. Tikinama, kad jas patartina valgyti tiems, kurie skundžiasi nuovargiu. Be to, jie tobuli norinčioms ir norintiems sulieknėti. Tik va, vokiečiai, valgydami smidrus, renkasi kaloringesnį variantą. Dievinamų daržovių jie neįsivaizduoja be Hollandaise (daug sviesto ir kiaušinių) padažo, pasiskolinto iš prancūziškos virtuvės. O jei dar šalia bus patiektas kumpis ar šnicelis bei bulvės, tai turėsite patį tradiciškiausią smidrų valgymo receptą Vokietijoje.

Asparagus with ham and potato

Taip smidrus labiausiai mėgsta valgyti vokiečiai / Nuotr. iš http://www.hamburg.de

Smidrai jokiu būdu negali būti pervirti (verdama dažniausiai vandenyje, kuriame yra tiek cukraus, tiek druskos). Jei bus sunkiai pjaunami ir ištežę, žinokit, pastangos nuėjo perniek. Bet nereikėtų ir tokiu atveju nusiminti, gal tuomet pavyktų sriuba iš smidrų likučių ir žievelių? Taip taip, vokiečiai virtuvėje išnaudoja kiekvieną šios daržovės dalį. Suprantama, juk jos būna tik 7 savaites. Tačiau jei ir to nepakanka, kai kuriuose Vokietijos regionuose galima sudalyvauti ir smidrų karaliaus ar karalienės rinkimuose. Jei pasisektų laimėti, greičiausiai tektų nešioti smidrų karūną visus metus 🙂

Daržovė karalienė

O anksčiau, prieš du šimtus metų smidrus būdavo galima nusipirkti tik vaistinėse ir vienuolynuose. Tai manau, kad

Smidrų derlius Vokietijoje vis dar nuimamas rankomis / Nuotr. www.kuerbis-hof.de

Smidrų derlius Vokietijoje vis dar nuimamas rankomis / Nuotr. http://www.kuerbis-hof.de

būtent dėl to vokiečiai šitaip pamilo šias daržoves. Juk tuomet taip norisi retą, egzotišką maisto produktą ant kasdienio stalo patiekti 🙂 Šiandien kone kiekvienas vokietis pasakytų, kad tai tipiškas „kaip namie“ ar „kaip pas mamą“ patiekalas. Kodėl smidrai buvę ne taip paprastai įsigyjami arba galų gale ne nuosavuose daržuose auginami? Greičiausiai dėl sudėtingo ir ypatingo auginimo. Ir šiandien jis nepasikeitė. Nuo birželio 24 dienos iki pirmosios šalnos yra maždaug 100 dienų, kurių būtent smidrams reikia, kad spėtų prikaupti energijos kitiems metams. Be to, pasodinus smidrus, tik po trijų metų juos galima skinti ir tiekti ant stalo. O tuomet jie maždaug 10 metų džiugina savo derliumi. Bet teigiama, ir juos skinant reikia ypatingos priežiūros. Tad lyg šiol dienų dauguma smidrų derlius atliekamas rankomis. Štai dėl to tai nėra pigi daržovė. Beveik visą sezoną kilogramo kaina išlieka ta pati – apie 7-8 eurus. Tai ko ne karalienė? 🙂

Smidrų festivalis / Nuotr. iš www.beatosvirtuve.lt

Smidrų festivalis / Nuotr. iš http://www.beatosvirtuve.lt

Lietuvoje meilę smidrams (labiau žaliems) bando įdiegti kulinarinių knygų autorė Beata. Ji šiais metais net „Smidrų festivalį“ suorganizavo. Tas kas čia žino, gal vieną dieną, ir lietuviai neįsivaizduos pavasario be šių prabangių daržovių.

O jūs, ar ragavote smidrų? Dar ne? Paskubėkite. Bent jau iki baltųjų smidrų derliaus pabaigos liko tik 13 dienų.

2 mintys apie “Kodėl vokiečiai taip pamišę dėl smidrų (Spargel)?

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Google photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Connecting to %s