Baumkuchenas ar šakotis? Lietuviškas jis ar vokiškas?

Viskas, pasirodo, kur kas sudėtingiau. Jį kepa ir rumunai, ir graikai, ir net japonai. O receptas iš Italijos. Pirmą kartą užfiksuotas 15 amžiaus pradžioje. Netrukus buvo kepamas ir Vokietijos žemėse. Bet kol pasiekė Lietuvą, užtruko. Tik po beveik 500 metų juo kvepėjo ir mūsų kraštas. Vienuoliai pasistengė. Vokiškojo baumkucheno kepimo principas panašus, ir vis dėlto jis kitoks.

Vokiško baumkucheno gamyba / Nuotr. https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1402774

Vokiečiai savo medį-pyragą (toks būtų tiesioginis vertimas) taip pat suka iš miltų, kiaušinių, cukraus ir sviesto. Skoniui pagerinti kai kurie prideda dar ir marcipanų masės. Kuo daugiau sluoksnių, tuo aukštesnis pyragas. Kaip ir lietuviškajame šakotyje. Tačiau vokiškas baumkuchenas – be šakų. Visų pyragų karaliumi („König der Kuchen“) Vokietijoje jis vadinamas. Dėl sudėtingos gamybos. O gal dėl to, kad jį iš tiesų mėgo ir karaliai, ir kaizeriai. Tačiau baumkucheno, netelpančio lentynose ar kyšančio iš kitų pyragų, parduotuvėse nematyti. Pasirodo, vokiečiai, jį iškeptą supjausto. Negana to, supjaustytus gabaliukus apipila šokoladu, o tada supakuoja į maišelius. Ir tik tada jis atsiduria parduotuvių lentynose.

Pagaminta namie
Vokiečiai jį bando ir namie gaminti. Kaip tai padaryti, nesunku rasti receptų knygose ar internetiniuose portaluose. Tik štai tokie pyragai nesukami. Daug plonų tešlos sluoksnių ir visa tai paslėpta po šokolado skraiste – tokį variantą vokiečiai taip pat vadina baumkuchenu. Panašus į originalą, bet pagamintas namie. Jei lietuviams, šakotis – vestuvių ir svarbių puotų atributas, Vokietijoje baumkuchenas – kalėdinis skanėstas.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Google photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Connecting to %s